گرانول پلی پروپلین چیست؟
اصولا در پلیمرها نوعی ساختار وجود دارد که گرانول گفته می شود. گرانول پلی پروپیلن pp نمونه بارزی از گرانول های پلیمری بوده که ساختاری دانه دانه داشته و در تولید مواد پلاستیکی بسیار کاربرد دارد. در واقع گرانول پلی پروپیلن pp شکلی گوله ای داشته که در طی تولید مواد مختلف به اشکال گوناگونی مبدل می گردد. این نمونه از گرانول ها برای ساخت روکش کابل و سیم، تولید بطری، قوطی، مخازن و….بسیار کاربرد دارند.
پلی پروپیلن pp
یکی از اساسی ترین و پر مصرف ترین بسپارهای قابل استفاده در جهان پلی پروپیلن pp بوده که امروزه به صورت گرانول شده می تواند کاربردهای بیشتری را در صنعت داشته باشد. پروپیلن در شرایط نسبتا ملایم فشار و دما در کنار کاتالیست مشهوری با نام زیگلر ناتا بسپارش شده و پلی پروپیلن تولید می شود البته زمانی که کاتالیزور بسپارش زیگلر ناتا باشد پلی پروپیلن به صورت ایزوتاکتیک تهیه شده که در حدود ۹۰ درصد آن می تواند متبلور شود.
از جمله بسپارهای نرم و گرم، پلی پروپیلنpp بوده که در موارد مختلفی مانند ساخت اجزاء خودرو، تجهیزات ساختمانی و صنعتی، ساخت لوله، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی، نساجی، بسته بندی غذایی، قالب گیری تزریقی، قالب گیری دمشی، ورق، فیلم و … به کار برده می شود.
گرانول پلی پروپیلن pp
گرانول پلی پروپیلن pp نوعی پلیمر دانه دانه بوده که برای به کار بردنش در صنایع لازم است تا ابتدا ذوب شده سپس شکل دهی شود. در واقع تمام پلیمرها از جمله پلی پروپیلنpp بسته به میزان ویسکوزیته و نوع کاربردشان و البته عواملی مانند پلیمریزاسیون می بایست به گرانول تبدیل شوند.
گرانول پلی پروپیلن pp از نظر ساختاری به سه دسته ایزوتاکتیک، سند یو تاکتیک و اتاتا کتیک طبقه بندی می شود. که از لحاظ ترکیب شیمیایی گرانول پلی پروپیلن pp در ساختار ایزوتاکتیک متیل در یک زنجیره اصلی در یک طرف از صفحه عبوری قرار گرفته، متیل ها در سندتاکتیک به صورت یک در میان و در دو طرف از صفحه عبوری قرار گرفته و در اتاتاکتیک هم هیچ نظم مشخصی وجود ندارد.
معمولا پلی پروپیلن pp به صورت گرانول شده در هر ساختاری خواص مطلوبی را داراست. البته پلیمری که برای اولین بار ذوب و مورد شکل دهی قرار می گیرد خواص بهتر و مطلوب تری نسبت به پلیمرهای مورد بازیافت دارد.
موارد مصرف گرانول پلی پروپیلن pp
امروزه در صنایع مختلف محصولات متنوعی تولید می شود که برای تهیه و به دست آوردن آنها لازم بوده مواد اولیه ای مصرف شود. البته این مواد اولیه گاهی اوقات با قیمت های بالایی حاصل می شوند. زیرا مواد اولیه در طبیعت وجود نداشته و می بایست به صورت آزمایشگاهی همراه با زحمت فراوان مواد اولیه برای صنایع تهیه و تولید گردد. اما امروزه با رشد یافتن صنعت بازیافت مواد اولیه تا حد چشم گیری کاهش داشته است با استفاده از صنعت بازیافت در موادی مانند پلاستیک سبب شده تا در منابع اولیه صرفه جویی شده و هزینه ها کاهش یابد.
شاید امروزه بیشترین مصرفی که از گرانول های پلی پروپیلنpp می شود ساخت بسیاری از مواد پلاستیکی باشد. در واقع پلمیر پلی پروپیلنpp کاری جز ساخت انواع مواد پلاستیکی را ندارد اما می بایست حتما به صورت گرانول شده وارد دستگاه پلاستیک ساز شوند تا به دلخواه دستگاه ذوب و مورد شکل دهی قرار گیرند. همین مزیت دستگاه پلاستیک ساز سبب شده تا هر ماده پلاستیکی مانند دمپایی های پلاستیکی، لاستیک های خودرو، بطری های پلاستیکی، توپ های پلاستیکی و یا هر نوع ماده پلیمری دیگری در دستگاه گرانول ساز تبدیل به گرانول پلی پروپیلن pp شده و دوباره ذوب و شکلی دهی شوند. بدون شک رشد صنعت از بازیافت موارد مصرف شده به لطف گرانول شدن مواد می باشد.
کاربرد گرانول پلی پروپیلن
مهمترین کاربردی که در صنعت از پلی پروپیلن pp می شود بازیافت ضایعات پلاستیکی می باشد. در عصر حاضر درصد بالایی از زباله های جهان را ضایعات پلاستیکی به خود اختصاص داده است. لاستیک های فرسوده از جمله ضایعات پلاستیکی بوده که حجم گسترده ای از زباله ها را تشکیل می دهند. لذا اگر این مواد دور ریز دوباره بازیافت شوند بخشی از مشکلات زیست محیطی برطرف شده در ضمن مواد اولیه برخی از صنایع تامین خواهد شد.
امروزه به لطف گرانول پلی پروپیلن pp صنایع بازیافتی مواد پلاستیکی توانسته اند با استفاده از مواد اولیه بازیافت شده قطعات پلاستیکی کار رفته در لوازم التحریر، تلفن، کفه کفش ها، روکش کابل های سیمی، تانکرهای آب و … تولید نمایند البته تولید این مواد از بازیافت گرانول پلی پروپیلن pp می باشد در واقع از مواد تازه تولید شده گرانول پلی پروپیلن pp کاربردهای بسیار دیگری می شود.
بیشترین کاربرد گرانول های پلی پروپیلن
قالب گیری تزریقی، صنعتی بوده که بیشترین استفاده از گرانول های پلی پروپیلن دارد و دومین مشتری بزرگ پلی پروپیلن ها صنایع الیاف سازی می باشد. البته پرکاربردترین صنایعی که گرانول های پلی پروپیلن مواد اولیه آنها را تشکیل می دهد صنایعی است که به روش قالب گیری دمشی ساخت مخازن و ظروف شفاف برای بسته بندی های پزشکی و نگهداری مواد غذایی را تولید می کنند.
البته پلی پروپیلن pp برای ساخت جعبه های بادوام، قاب دستگاه های تصویری و صوتی، تورهای ماهیگیری، تورهای ضد پوسیدگی، بطرهای مایعات نوشیدنی، روکش کابل و سیم، ساخت بطری و قوطی و مخازن، فیلم های چاپ و گرافیک و شیت های بسته بندی، لوله های انتقال آب و لوله های فاضلاب، نوارهای باند پیچی، پارچه های بهداشتی، پارچه های پرده ای، منسوجات بی بافت، انواع اسباب بازی، چمدان و کیف های پلاستیکی، وسایل پزشکی که می توانند قابل استریل باشند، کلاهک و درپوش، لوازم خانگی، لوازم الکترونیکی و الکتریکی و ….
ویژگی های گرانول های پلی پروپیلن
به طور حتم ویژگی های بارز این گرانول ها سبب شده تا این مواد شیمیایی در صنایع مختلف کاربردهای گسترده ای داشته باشد. طبیعتا گرانول های پلی پروپیلنpp در مقایسه با گرانول سایر بسپارها قیمت پایین تری دارند. این گونه مواد پلیمری بسیار سبک بوده و در برخی از کاربردها به صورت مخصوص استفاده می شود. انعطاف پذیری بالایی داشته و دارای خواص فیزیکی و شیمیایی متغیری می باشد.
هر روزه کاربردهای این مواد در حال افزایش بوده و توانسته رده های تولیدات جدید را بهبود ببخشد، گرانول های پلی پروپیلن در پیشبرد تجهیزات و وسایل پزشکی و همچنین توسعه دادن به کاربردهای آنان بسیار موثر می باشد. این مواد شیمیایی این توانایی را داشته تا در کنار دیگر بسپارها آلیاژهایی را تولید نماید. پلی پروپیلن ها در بسیاری موارد می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای بسپارهای دیگر باشد. این نوع گرانول ها بی رنگ بوده و در برابر کشش مقاومت دارد. چگالی آنها کم بوده و موادی سخت هستند.
در مقابل مواد اسیدی، باز و دیگر حلال های شیمیایی مقاومت بالایی از خود نشان می دهند و در نهایت می توان گفت مهمترین ویژگی گرانول های پلی پروپیلن که در سطح جهان شناخته شده است قابل بازیافت بودن آنها می باشد که سبب شده تا رشد چشم گیری در صنایع مختلف برای تامین مواد اولیه خود به وجود آید.